Què és MIUI?

Les inicials MIUI, que provenen de “Mi User Interface” (Interfície d’usuari de MI) i que la pronúncia en anglès provoca el joc de paraules “Me You I”, és un sistema operatiu desenvolupat per Xiaomi, basant-se en Android. Aquest aporta noves funcions i un nou disseny (personalitzable mitjançant temes) al sistema de Google.

Actualment, hi ha dues branques de MIUI, una estable i una altra “setmanal”. Les interaccions de la primera branca són llançades de forma mensual, incloent-hi totes les millores ja funcionals que s’han anat provant a les versions “setmanals”, aquesta última es correspon amb la branca enfocada a “beta testers” o usuaris avançats, els quals proven les noves funcionalitats i reporten els errors. Aquesta branca és actualitzada setmanalment a través d’actualitzacions OTA (Over The Air).

Les actualitzacions, en general, són alliberades tots els dijous, a la versió asiàtica Beta MIUI, llavors és traduït i portat a versions no oficials en altres idiomes per desenvolupadors independents. Les seves últimes actualitzacions ja inclouen MIUI 13.

A banda de les actualitzacions del sistema, MIUI inclou aplicacions propietàries que actuen de forma similar a les incloses en altres plataformes, com la de Samsung o Huawei, aquestes aplicacions tracten de servir com a segona opció a les aplicacions de Google, que també venen incloses per defecte.

miui 13 ginys

I està disponible en català?

El fabricant ofereix dues versions del sistema, una pel mercat asiàtic i una altra per a la resta del món (global). Aquesta última inclou una bona llista d’idiomes disponibles entre ells el català i en la versió asiàtica inclou només l’anglès i el xinès.

La resposta de la comunitat d’usuaris europeus la trobem al web Xiaomi.eu, un projecte dut a terme per voluntaris, que compila setmanalment la ROM asiàtica, millorant-la de cara als usuaris europeus (afegint-hi algunes funcions i suprimint-ne d’altres exclusivament enfocades al públic asiàtic). En aquest procés també inclouen les traduccions col·laboratives de la comunitat, una llista força àmplia d’idiomes que en aquest cas sí que sempre ha inclòs el català.

Com podeu participar?

Actualment, treballem des d’un projecte a Crowdin per la comoditat de tots els col·laboradors, sobretot pels que no tenen coneixements tècnics avançats. La traducció a Crowdin es va sincronitzant de forma més o menys automàtica al repositori de Github de manera que, a mesura que vagin sortint noves versions de la ROM, aquestes ja aniran incorporant les correccions i les traduccions de noves cadenes en les quals anem fent feina.

Sol·liciteu l’accés com a traductor al projecte a Crowdin i doneu una ullada a tots els fitxers que hi ha pendents de traduir o revisar.

Baixades

Per baixar-vos la ROM de MIUI.cat/Xiaomi.eu i instal·lar-vos la versió asiàtica beta o estable de MIUI europeïtzat al vostre dispositiu podeu fer-ho des de l’apartat d’actualitzacions, dels dispositius o la web de Xiaomi.eu.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.